2007/06/24

Turism rural, Rezonans si tarul Rusiei.

Simbata am fost la Orheiul Vechi. Citeva impresii de acolo... In primul rind mi-a placut foarte mult locurile dar vreau sa spun, cu tristete, ca inca acest loc nu este valorificat la maxim din punct de vedere turistic. Dupa mine s-ar mai putea de amenajat locuri de odihna pentru turisti caci prima dorinta dupa ce te primbli pe acolo este sa te asezi undeva si nu ai unde. De fapt ai unde dar e destul de departe si aici ma refer la turismul rural din Moldova despre care auzisem ceva insa nu-l vazusem. Iata simbata am dat de o doamna care are o casa in stil national si pe care o ofera turistilor in calitate de hotel sau cred ca mai corect de han. Acolo poti sa iei si masa, terasa, pescuit... Intr-un cuvint doamna si-a pus pe roate o afacere de care este multumita iar pentru turisti casa doamnei Domnica este un punct de atractie dupa ce viziteaza monumentele istorice din zona. M-am gindit ca plecarile in afara orasului in week-end pot fi o solutie pentru a scapa de zapuseala din Chisinau si pentru a petrece timpul liber bine, deci va indemn sa o faceti.

la revenire am reusit sa vad, cu exceptia subiectului despre GUAM, emisiunea Rezonans cu Constantin Staris. In cadrul emisiunii am vazut citeva cadre si auzit citeva replici care mi-au trezit anumite intrebari.

1) Prima "incepind cu anul 2006 mesajul dublu, in care Europei i se spune intr-un fel iar Moscovei in alt fel, nu mai exista, ceea ce ste o premiera pentru spatiul est european deprins cu intrigi s.a.m.d. " ??? Atunci ce a fost din 2001 pina in 2006? Intr-un fel se recunoaste ca pina acum s-a jucat dublul? Deci daca s-a mintit din 2001 pina in 2006 atunci de ce cineva ar trebui sa creada ca acum se spune adevarul? Si totusi din cite-mi amintesc Rezonans a laudat politica promovata din Chisinau si inainte de 2006 si niciodata nu a catalogat-o drept duplicitara.

2) Intilnirea Voronin-Putin de la Novo-Ogarevo (puteti gasi mai multe comentarii aici). Ce mi-a atras atentia in primul rind a fost discutiiile dintre Putin si Voronin, unde Putin (parerea mea) vorbea ca un tar care a facut cedari, "s barscogo plecea" spunind ca s-a deblocat problema vinurilor, iar prestanta lui Voronin a fost ca unui functionar care a raportat ca, uitati-va, acum avem o schema clara pe urmatorii cinci ani in problema gazului de parca se vorbea de vreo guberinie a Rusiei si nu de un stat independent. Si aici e interesant de urmarit schema cum s-a interzis importul de vinuri moldovenesti si cum s-a deblocat. In primul caz Putin nu avea nici o implicare, totul facea Oniscenko pentru sanatatea cetatenilor Rusiei, la deblocare printr-un ordin din partea Presedintelui rus se reia exportul. Desigur ca aici sunt multe subtilitati si culise diplomatice, dar atunci cind vezi aceasta la TV apar multe intrebari. Si mi-am amintit de interviul Presedintelui Voronin din RIA Novosti cind el spunea ca Putin nu stie totul si atunci i se va spune situatia se va normaliza, si la prima vedere asa si este. Se creaza impresia ca in Moldova si Rusia lucreaza doar doi oameni care se ocupa si de probleme globale si de chestiuni marunte administrative care ar putea usor sa fie rezolvate de altcineva.

3) O fraza din Rezonans, care este o continuare a gindului de mai sus "... caci ceea ce aude multstimatul Nesteruschin de la multstimatul Ministru Sova, este altceva decit ceea ce ii spune Presedintele Voronin Presedintelui Putin", ceea ce, iarasi, ar putea sa insemne ca MAE-ul rusesc este un element secundar ca si Ministerul Reintegrarii. Deci, concluzia e aceeasi care am fost la sfirsitul punctului 2.

4) Ultimul subiect este despre incercarea fortelor de opozitie de a crea aliante in cadrul Consiliilor Municipale si satesti. Prezentatorul se intreba cum pot sa se uneasca liberalii care vor in NATO cu PD-ul lui Diacov care este pentru neutralitate s.a.m.d. intr-adevar interesante intrebari, dar in lume sunt foarte multe aliante in care partide de orientare diferita ajung la niste acorduri. Si cel mai apropiat noua este cel dintre PCRM si PPCD, nu-mi aduc aminte cum s-a interpretat la Rezonans acea alianta.

5) Si ultima fraza care suna foarte haios " reformele liberale ale Presedintelui Voronin" ?! Aici se poate de intrebat cum un Presdinte COMUNIST vine cu intiative LIBERALE?