2007/07/26

Panelul de dimineata

Am avut o discutie cu secretarul 2 din ambasada poloneza din Lituania.L-am intrebat despre sansele Moldovei de a intra in UE fara rezolvarea conflictului transnistrean, avind in vedere precedentul Ciprului. Mi-a zis ca in principiu este o chestiune interna cum sa mergem in Europa cu sau fara Transnistria, dar e foarte greu pentru un presedinte sa ia odecizie fara sa se includa Transnistria pentru ca asta inseamna pierderea electoratului intern. Acum nu prea am timp pentru a comenta pozitia lui dar am postat-o pentru idee si pentru a vedea cum vad europenii noi situatia din Moldova.

Unul din panelisti astazi reprezentant al MA al Lituaniei a aratat ca cooperarea Moldovei cu Lituania in domeniul apararii contine 4 pozitii iar a Georgiei cu Lituania mai mult de doua pagini. Deci, a spus el daca cineva vrea noi ii ajutam iar daca Moldova nu s-a decis care e cursul lor general, atunci Lituania nu mai poate face nimic.

opozitia bielorusa si marele ducat al Lituaniei

Tot ieri la cina am vorbit cu cineva care reprezinta opozitia bielorusa. L-am intrebat despre Milinchevich si Kozulin si a fost mirat de faptul ca el ii considera pe ambii niste KGB-isti si declara ca ei de fapt nu fac altceva decit sa intareasca pozitia Lukasenko, iar Kozulin in generala este omul Moscovei.

Atunci l-am intrebat care ar fi solutia si raspunsul lui a fost si mai surprinzator pentru mine ca sa se refaca Marele Ducat al Lituaniei care sa fie creat pe baza unei paritati bielorus, lituanian si polonez si atunci toti vor trebui sa se socoata cu aceasta formatiune. Dupa mine este o idee utopica ceea ce am observat si in reactia lituanianului de la MFA. Totusi bielorusul a zis ca daca Rusia cucereste Bielarusul atunci mai departe vor urma Lituania, Polonia si aici lituanianul a zis ca ei isi dau seama de acest lucrue si de aceea Lituania este destul de activa in Ucraina si Moldova anume pentru a stopa influienta rusa dat fiind ca in Europa in general lumea nu-si prea da seama de pericolul rusesc...

Astazi urmeaza lucru in grupuri...

ce cred balticii despre Moldova si perspectivele ei europene

Am stat ieri la cina cu seful directiei pentru Rusia din MFA-ul lituanian. Tipul cunoaste destul de bine Moldova, banuiesc ca prin prisma Rusiei. In ministerul lituanian cea mai mare directie este cea ruseasca unde sunt patru oameni in acelasi timp pentru Marea Britanie spre exemplu e doar un singur om ca si pentru Moldova de altfel.

Ceea ce mi-a zis atunci cind l-am intrebat despre situatia Moldovei m-a mirat si nu in acelasi timp pentru ca a zis ca noi nu trebuie sa raminem ostateci conflictului transnistrean si relatiilor cu Rusia ci trebuie sa ne concentram pe politica interna si promovarea reformelor. Atunci l-am intrebat o intrebare care mai apare la euroscepticii nostri ca iata UE s-a extins si acum sunt intr-un proces de asimilare a acestor tari si pe termen scurt nu mai avem sanse sa prindem trenul integrarii. Raspunsul lui a fost ca in 1994 cind lituana a aplicat pentru a deveni membru NATO si mai tirziu UE toti rideau si nu credeau in sansa lituanienilor. Insa asta nu i-a impiedicat sa promoveze reforme, iar rezultatul deja il vedem. Ce m-a mirat este ca multa lume observa aceste realitari insa nustiu de ce acest lucru este ignorat de conducerea noastra care de fiecare data dupa urmatorul esec incearca cu energie dubla sa reia dec la inceput coflictul transnistrean. L-am intrebat si daca e necesar aderarea la NATO pentru Moldova si raspunsul lui a fost ca nu este necesara neaparat aderarea la NATO si ca acest lucru depinde de la caz la caz.

Sunt putine computere si o coada mare care ma tot intreaba cind plec revin cu alte detalii mai tirziu