2007/09/30

Revenit cu forte proaspete

Nu am mai scris de ceva timp pe blog din cauza ca ultimele doua luni au fost destul de incarcate. Dupa revenirea din Lituania am organizat ( am organizat ma refer la APE) o scoala de vara la Vadul-lui-Voda pentru studenti din partea dreapta si stinga a Nistrului. Scoala nu a fost axata pe tematica conflictului transnistrean ( cred ca studentii, in mare parte, nu sunt pregatiti pentru a discuta despre conflict si erau sa separe studentii de pe malul drept si de pe malul sting, or scopul scolii era inversul) ci despre principalii actori, institutii din viata internationala, despre principalele evenimente din viata internationala etc. Pe linga experti consacrati am invitat si profesori din universitati si vreau sa mentionez ca si acum ne felicitam cu aceasta idee dat fiind faptul ca au fost o descoperire frumoasa in special Veaceslav Berbeca un lector tinar insa foarte versat si bine pregatit. Rezultatele scolii au fost destul de bune insa anii de separare ii fac pe tineri sa se simte diferit unii de alti si pe acest segment mai este de mult de lucru.

La inceputul lui septembrie am fost la Forumul Economic de la Krynica (Polonia), unul din cele mai mari evenimente din Europa Centrala ( cel putin la care am participat eu ;)) . La acest Forum au fos si doua paneluri despre Moldova unul economic unde a participat ministrul Dodon si unul politic unde partener a fost APE-ul si a moderat acest panel Andrei Popov. Un lucru ce l putin curios a fost lipsa reprezentantilor romani ( cu exceptia lui Iulian Chifu care a fost speaker) chiar daca unii dintre ei au fost invitati. Este trist... iar motivele pot fi multe si atitudinea superioara a romanilor si atitudinea moldovenilor fata de romani una foarte bolnavicioasa, dar nu este o precedent bun.

Dupa revenirea din Polonia am intrat in febra pregatirilor de lansarea unui program nou implementat de APE - Dialoguri transnistrene. Mai mult despre acest program voi povesti intr-o alta postare dupa lansare.

In acest timp au fost mai multe evenimente in RM insa majoritatea din ele au fost comentate de catre colegii mei mai experimentati si mai rapizi ;). Eu ma voi referi la ultimele doua saptamini si in special la interviul Presedintelui Voronin la NIT si la Rezonans-ul de ieri cu Staris. In primul rind ca Rezonans-ul seamana foarte mult cu Panorama Nedeli de pe Bielarus TV si cred ca sta deja multe spune. Parerea mea ca asemenea emisiuni propagandistice nici nu-si au locul la o companie de televiziune care se pretinde publica. Cum poate fi pusa pe post o emisiune unde se ataca direct persoanele din opozitie. Si indiferent care ar fi atitudinea noastra fata de un om politic sau altul (in cazul dat ma refer la Urechean(u) care a fost ridiculizat de Staris) trebuie sa avem un respect fata de el. Totusi, eu nefiind un om politic poate nu inteleg bine aceste lucruri spre deosebire de Staris care utilizeaza aceste trucuri murdare. Referitor la situatia din capitala pe care atita o critica si Presedintele Voronin si Staris cred ca se poate afirma ca cu toate rezervele fata de actualul CMC de situatia din capitala cu scumpirea apei, datoria fata de Termocom si alte pacate acestea sunt rezultatele conducerii anterioare care stim de ce culoare politica a fost ea. Un antrenor nou la o echipa de fotbal nu poarta raspundere de rezultatele echipei in primele trei luni...

La dialoguri cu Presedintele Voronin de la NIT am observat doua lucruri: cind Voronin a spus ca sa-l fi ascultat pe Lenin nu era sa fie Gorbaciov si alte dezordini. Si asta vorbeste aparatorul statalirtatii moldovenesti? Si a doua atitudinea servila a lui Staris care cind adresa intrebari se temea sa nu-l supere pe Presedinte si de multe ori si raspundea la intrebari insusi. Spre comparatie am vazut interviul cu Iuscenko la Euronews in care lui Iuscenko i-a trebuit multa abilitate de a raspunde la intrebari. Si cred ca Iuscenko a platit sa apara la Euronews. Voronin ma indoiesc...