2007/06/18

Peter Balacz la Chisinau (I)

Cred ca una unul din cele mai discutate subiecte este cel al victoriei lui Chirtoaca in fata lui Iordan si implicit asupra PCRM-ului (?). Eu insa nu am crezut lui victoria lui dorin Chirtoaca si nici macar nu-l vedeam in turul doi asa ca o sa las analiza alegerilor pentru Ion Marandici care a ghicit victoria lui Chirtoaca ;)

La Chisinau, la invitatia Asociatiei pentru Politica Externa, a sosit Peter Balacz, fost negociator sef al echipei Ungariei cu UE, fost Comisar European. Ca sa fac o paranteza vreau sa mentionez ca acest proiect promovat de noi aici la Asociatie este cea mai placuta activitate pentru mine, caci o zi petrecuta cu un asemenea om iti permite sa intelegi multe dedesubturi din UE. Si cred ca acest program este unul de folos pentru un spectru larg de oameni. Interviurile cu el pot fi gasite zilele urmatoare pe www.europa.md , www.moldova-suverana.md plus BBC si citeva televiziuni.

Despre Moldova a spus ca nu stie cind ar putea deveni membra aa UE dar ca e bine ca avem acest scop ( sa speram ca-l avem) si asta nu ne incurca sa armonizam legislatia noastra cu cea europeana, sa indeplinim Planul de Actiuni etc. A mentionat si colaborarea regionala pe care o considera una foarte importanta (exemplul grupului Vishegrad sau a intrarii in zona Schengen, la insistenta tarilor nordice Suedia, Danemarca si Finlanda, a Norvegiei si Islandei). Ceva timp in urma cineva spunea ca nu este intimplator ca Ferenc Banfi, Kalman Miszei si Centru Comun de Vize au un punct comun: Ungaria si motivul este ca Ungaria nu vrea o Romanie Mare. Profesorul Balacz a mentionat insa ca relatiile dintr Romania si Ungaria sunt acum foarte bune si ca nu exista nici un motiv de ingrijorare din acest punct de vedere. Eu de asemenea am aceeasi parere si cred ca cu toate ca relatiile dintre Romania si Moldova sunt destul de tensionate situatia de mai sus nu poate fi interpretata ca un act antiromanesc.

Voronin a plecat la Bruxelles si Luxembourg. E straniu ca a plecat el in locul lui Tarlev sau al lui Stratan cum era normal sa fie. Totusi pina acum nu avem informatii decit cele oficiale sarace in continut.

Niciun comentariu: