2007/06/15

Kalman Miszei si Presa Moldoveneasca

Inainte de a scri despre punctele principale mentionate de Kalman Miszei citeva observatii despre presa din Moldova. Desi au venit in numar destul de mare la conferinta ei au fost destul de pasivi si foarte distrati, vorbind intre ei si astfel incurcind si la altii sa asculte. mai mult chiar pe la mijlocul conferintei au inceput rind pe rind ... sa plece astfel ca la intrebari au ramas jumatate din efectivul initial. Ma intreb daca intodeauna exista asa atitudine, normal ca presa de la noi va avea articole foarte slabe.

Pozitiv Vasile Botnaru a adresat intrebarile in engleza, prima data l-am auzit...



Kalman Miszei s-a referit la :



1) Pachetul de masuri oferit de Moldova ( asa numitul "paketnoe soglashenie") pe care l-a apreciat drept unul bun pentru toti actoriii din formatul 5+2 in special Moldova si Transnistria (scriu Transnistria pentru a fi mai laconic), reiterind ideea ca numai prin discutii si dialog se poate ajunge la un numitor comun. Tot aici a mentionat in treacat despre Conferinta de la Viena( mai multe detalii despre acest eveniment le puteti gasi la Vladimir Socor) mentiionind ca dosarul Moldovei este discutat activ zilele astea.



2) Disensiunile vamale si regimul care va fi de la 1 iulie si pe care transnistrenii il numesc o alta blocada. Miszei a mentionat ca de fapt regimul este la fel unul bun pentru agentii economici din Transnistria, lucru confirmat si de ei, iar UE face tot posibilul ca sa imbunatateasca sau sa ajute la imbunatatirea nivelului de viata in Moldova with its Transnistrian region. Totodata a mentionat ca acei care sunt impotriva acestui regim sunt impotriva prosperitatii populatiei din Moldova inclusiv din regiunea Transnistreana.



3) Situatia cu alegerile locale din Corjova aici a spus categoric ca se incalca drepturile findamentale ale omului si ca spera ca partile sa gaseasca o solutie de a evita ceea ce a fost la 3 iunie.





La capitolul intrebari a fost intrebat de Olesea Bolboceanu de la PRO TV de ce la Tiraspol nu s-a intilnit cu Smirnov, la care Miszei a raspuns ca nu este neaparat sa se intilneasca de fiecare data cu Smirnov dar ca Smirnov e aware about the discussions.



Despre planul rusesc el aspus ca nu stie despre un asemenea plan si rusii nu au confirmat existenta unui asemenea plan si ca toate discutiile trebuie sa fie purtate in formatul 5+2.



Astazi, Oleg Cristal va avea un interviu exclusiv cu Kalman Miszei, care va aparea marti in Moldova Suverana.

Niciun comentariu: